Uusi laki mahdollistaa veronkierron ja sisäpiirikaupat

Oheinen mielipidekirjoitukseni julkaistiin tämänpäiväisessä Karjalaisessa.

Eduskunta hyväksyi 17. toukokuuta lakiesityksen hankintarekisteröinnin sallimisesta. Julkinen keskustelu hankintarekisteröinnistä on keskittynyt lähinnä osinkoverotuksen kiertämisen mahdollisuuteen, minkä hallituspuolueet päätyivät ”ratkaisemaan” määrittelemällä hallintarekisteröidyistä osakkeista maksettavalle osingolle lähdeveron 50 prosentin verokannalla. Sillä selvä, eikä veronkierto-ongelmaa enää ole.

Näissä keskusteluissa on sujuvasti unohdettu, että osakkeista saadaan pääomatuloja muutoinkin kuin osinkoina, esimerkiksi myyntivoittoina. Hallintarekisteröinti mahdollistaa myyntivoitoista maksettavan veron kiertämisen, kun ei tiedetä, kuka osti tai möi mitäkin. Osinkojen lähdeverotuksella ei ole tähän veronkierron muotoon mitään vaikutusta.

Omistusten piilottamisen myötä hallintarekisteröinti mahdollistaa myös aivan uudenlaisen sisäpiirin rikollisuuden. Esimerkkinä olkoon tilanne, jossa yritysjohto tietää, että tulosjulkistuksen myötä yrityksen kurssi tekee rajun liikkeen jompaankumpaan suuntaan. Lain mukaan sisäpiiriläinen ei saa väärinkäyttää sisäpiirintietoa eli käydä kauppaa yhtiönsä arvopapereilla ennen tällaisia tapahtumia, ja nykyisen julkisen osakeomistuksen myötä siitä myös jää kiinni. Hallintarekisteröinnin sallimisen jälkeen ei enää jääkään, koska ostajia ja myyjiä ei tiedetä. Sisäpiiriläinen voi siis hyödyntää ennakkotietämystään vaikkapa optiokauppoja tekemällä, ja tulosjulkistuksen myötä voittaa kymmeniä miljoonia verottomasti ilman että kukaan saa tietää. Hallintarekisteröinnin myötä tästä menettelystä todennäköisesti tulee suurten pörssiyritysten johdolle uusi ”maan tapa”.

Reilu peli. Ilmeisesti juuri tämä on Suomen hallituksen tavoite.

Haluan erikseen kiittää perussuomalaisten poliisikansanedustajia Kari Kulmalaa, Tom Packalénia, Mika Raatikaista ja Veera Ruohoa. Kiitos, että suoraselkäisesti vastustitte oman puolueenne kannattamaa lakiesitystä, joka avaa talousrikollisille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Alia Dannenberg
FT, KTM
Joensuu

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *