Tukitaan porsaanreiät!

Sangen mielenkiintoinen todellisuuspaon muoto on yrittää perustella eliittiä hyödyttäviä etuja köyhien etuna. Tällä kertaa kyse on rikkaita suosivien verolakien porsaanrei’istä. Aidosti pienyrittäjiä hyödyttäisi esimerkiksi alv-huojennuksen alarajan nosto tai työterveyshuollon saaminen paljon enemmän kuin listaamattomia osakeyhtiöitä koskeva verolain porsaanreikä.

Stoppi nykymenolle! Porsaanreikiä tukkimalla on mahdollista saada enemmän hyvinvointia kaikille – ei vain harvoille! Ohessa kirjoitukseni teemasta tämänpäiväisessä Karjalaisessa.

Tukitaan porsaanreiät!

Jyrki Utriainen yrittää kolumnissaan (Karjalainen 20.2.2021) maalata kuvaa Vasemmistoliiton veropolitiikan populistisuudesta. Mielestäni on harhaanjohtavaa käyttää pienyrittäjiä keppihevosena varakkaita yrittäjiä suosivien verolakien porsaanreikien tukkimisen vastustamisessa. Utriainen väittää myös, ettei verovapaita osinkoja ole olemassakaan, mutta myöhemmin kolumnin nettiversiossa muistaa nostaa esiin lainauksen verottajalta: ”Osa osingosta on verotonta”.

Porsaanreiän räikeyden paljastaa seuraava esimerkki. Mikäli listaamattomalla osakeyhtiöllä on 1 875 000 euroa omaa pääomaa, niin yhtiön maksamasta 150 000 euron osingosta menee veroa huimat 11 550 euroa, eli 7,7 prosenttia! Osingosta on siis 75 prosenttia verotonta. Pienyrittäjällä ei ole mitään mahdollisuutta nostaa osinkojaan näin huokealla prosentilla. Kyse ei ole mistään pienestä ongelmasta: Valtiovarainministeriön arvion mukaan tästä puliveivaamisesta johtuva verovaje on yli 400 miljoonaa euroa vuodessa. Finnwatchin arvio verovajeesta on paljon suurempi.

Utriaisen mielestä jokainen voi halutessaan perustaa osakeyhtiön. Tosiaan, mutta voiko jokainen perustaa osakeyhtiön, jolla olisi lähes 1,9 miljoonaa euroa pääomaa. Vasta tällöin näistä verovapaista osingoista pääsisi kunnolla nauttimaan. Vain harvoille – ei kaikille. Sellaisia ne ovat, varakkaasta listaamattomasta osakeyhtiöstä nostetut osingot.

Alia Dannenberg
FT, yrittäjä,
kuntavaaliehdokas (vas)
Joensuu

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *