Alia

Tervetuloa kotisivuilleni. Toivottavasti viihdyt sivuillani talousasioiden, Joensuun kuntapolitiikan ja yleisen maailmanparantamisen parissa.

Olen Alia Dannenberg, 44-vuotias joensuulainen talousalan yrittäjä ja talouskouluttaja. Arvostan hyvää teetä ja juon sitä useita kupillisia päivittäin, ja teekaapistani löytyy kymmeniä erilaisia teesekoituksia.

Tärkeimmät arvoni ovat totuus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Totuus on tieteen tavoite. Oikeudenmukaisuus on yhteiskunnallinen tavoite (ainakin pitäisi olla, jotta yhteiskunta olisi kaikille hyvä paikka elää). Tasa-arvo sisältyy teknisesti ottaen oikeudenmukaisuuteen, joten loogisesti ajateltuna se on listalla tarpeeton, mutta kyse on sen verran tärkeästä asiasta, että tuon sen erillisenä esille.

Olen väitellyt tohtoriksi teoreettisesta fysiikasta Helsingin yliopistossa, ja valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta. Tämä opintoyhdistelmä antaa minulle hyvän pohjan monimutkaisten talousilmiöiden ymmärtämiseen ja laskemiseen, niin yksittäisen yrityksen, kuntakonsernin kuin kansan- tai jopa maailmantalouden tasollakin. Hallitsen kirjanpidon, talouden tarkastamisen sekä talouteen liittyvän lainsäädännön, ja autan mielelläni myös toisia ymmärtämään näitä asioita yhä paremmin.

Keskeinen pyrkimykseni näillä sivuilla on selittää talousilmiöitä mahdollisimman ymmärrettävästi. Politiikan tekemisessä talous on avainasemassa: olkoonpa poliitikolla vaikka kymmenen hyvää ja yksitoista kaunista ajatusta, niin yleensä ne kilpistyvät toteamukseen ”ihan hyvä, mutta millä ajattelit rahoittaa noiden toteuttamisen?” Etenkin oikeistolaisesti ajattelevat haluavat usein leimata vasemmistolaisen yhteiskunnan- ja maailmanparantamisen vastuuttomaksi ja taloudellisesti perusteettomaksi unelmoinniksi. Siksi tarvitaan vasemmistolaisia talousosaajia, jotka kertovat, mistä rahat hyviin ja kannatettaviin ideoihin otetaan. Tarvitaan myös ihmisiä, jotka näkevät oikeistolaisen talousbluffin läpi – bluffin, jolla perustellaan, miksi oikeistolainen politiikka on ainoa reaalinen vaihtoehto. Valitettavasti tämä bluffi menee edelleen aivan liian usein läpi, mistä osoituksena on viimeksi kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana tapahtunut hyvinvointivaltion romuttaminen ja suurituloisten jatkuvasti pienenevä osuus yhteiskunnan rahoittamisesta.

Joensuun kaupunginvaltuustossa vaikutan nykyään kaupunginvaltuutettuna (kaudella 2013-2017 olin ensimmäinen varavaltuutettu) sekä kaupungin tarkastuslautakunnan jäsenenä. Toiminnallani pyrin muuttamaan Joensuuta oikeudenmukaisemmaksi, inhimillisemmäksi ja taloudellisesti järkevästi toimivaksi kaupungiksi. Kirjoitan blogiini, mitä asioita olen ottanut esille missäkin vaikutuskanavissa, ovatko asiat edenneet, ja miten olen mahdollisissa äänestyksissä äänestänyt ja millä perusteilla. Tämän pohjalta minua äänestäneet (ja muutkin) voivat päätellä, ajanko oikeasti niitä asioita, joita ennen vaaleja lupasin, ja kannattaako minua kenties äänestää tulevissakin vaaleissa.

Kesäkuussa 2016 minut valittiin Vasemmistoliiton puoluehallituksen varajäseneksi. Kevään 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa olin Vasemmistoliiton ehdokkaana Savo-Karjalan vaalipiirissä.

Olen viisinkertainen shakin naisten SM-hopeamitalisti (2014 — 2018) – toivottavasti en kuitenkaan ikuinen kakkonen. Esikoisromaanini, talousrikollisuutta ja tasa-arvoa käsittelevä dekkari Kuningatargambiitti, ilmestyi toukokuussa 2016, ja dekkarisarjan toinen osa, ”maan tapaa” ruotiva Suurmestari, keväällä 2017. Jatkoa on luvassa…

Minuun saa ottaa yhteyttä sähköpostitse: aliadannenberg@hotmail.fi. Kirjoituksiani saa kommentoida, ja jos kommentoija antaa luvan julkaisemiseen, saatan julkaista kommentin myös nettisivullani kirjoituksen yhteydessä. (Kirjoitusten suora kommentointikin pitäisi nykyään onnistua.) Minulle saa ehdottaa teemoja, joita voisin sivuillani käsitellä. Saa lähettää ideoita. Saa esittää kysymyksiä. Saa haastaa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *