Tasa-arvon vallankumouksellista toimintaa – tarvitsemme tasa-arvoisemman lainsäädännön!

Tämänpäiväinen puheeni Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa sukupuolivähemmistöjen oikeuksista (Youtube-linkki).

Huomenna sunnuntaina 18.11. esiinnyn dragtaiteilijana ja kirjailijana TransHelsinki-tapahtuman yhteisöseminaarissa (kello 11 alkaen (linkki). Tervetuloa katsomaan ja jututtamaan!

Ystävät, toverit,

Pahin syrjinnän muoto on se, jossa syrjintä on kirjattu lakiin.

Sterilisaatiovaatimus sukupuoli-identiteetin mukaisen sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytyksenä on esimerkki tarkoittamastani laintasoisesta syrjinnästä. Siinä transsukupuolisille määritellään laissa muihin ihmisiin nähden huonompi asema. Sukupuoli-identiteetin perusteella syrjiminen on kielletty tasa-arvolaissa sekä perustuslaissa, mutta valitettavasti Suomen perustuslaki sisältää syrjinnän sallivan ”poikkeussäännöksen”, eli syrjiä ei saa, ellei sille ole hyvää perustetta. Näitä enemmän ja vähemmän ”hyviä” syitähän aina löytyy, siksi tällaiset poikkeukset ovat vaarallisia. Samoin vain miehiä koskeva asevelvollisuus on sukupuoleen perustuvaa syrjintää – asevelvollisuuslakia tulisi muuttaa siten, että sukupuoli ei olisi määrittävä tekijä ja että palvelus olisi kaikille vapaaehtoinen, niin kuin se nyt on naisille.

Laintasoisesta syrjinnästä on olemassa myös muoto, jossa laki ei sano asiasta yhtään mitään. Joku vääräleuka voisi väittää, että jos laissa ei sanota mitään, niin silloin ei lain perusteella myöskään voi syrjiä, mutta todellisuus on toinen. Mietitäänpä vaikka tilannetta ennen lakia rekisteröidystä parisuhteesta, jolloin lainsäädäntö koski ainoastaan heteroparien parisuhteita. Olisi posketonta väittää, ettei samaa sukupuolta olevia pareja tuolloin syrjitty, koska laki ei ottanut kantaa heidän olemassaoloonsa. Nykyään vastaavassa asemassa ovat esimerkiksi muunsukupuoliset. Heidän juridista asemaansa tai lain turvaamia hoitoja ei ole määritelty, joten lain silmissä heitä ikään kuin ei ole olemassa. Siksi muunsukupuolisten hoitokäytännöt ovat riippuneet yksittäisen transpoliklinikan tai jopa lääkärin omista näkemyksistä, jotka valitettavasti ovat voineet vaihdella mielivaltaisesti.

Tulevaisuudessa tarvitaan siis välttämättä kolme lainsäädäntöremonttia, joista kaksi on yksinkertaisia: olemassa olevat translaki ja asevelvollisuuslaki tulee muuttaa tasa-arvoisiksi. Kolmas uudistus on monimutkaisempi, sillä kyse on osittain uuden lainsäädännön luomisesta: lainsäädännön, jolla tunnustetaan muunsukupuolisten olemassaolo, määritellään heidän juridinen asemansa sekä taataan heille heidän hyvinvointinsa kannalta tärkeät lääketieteelliset hoidot.

Ystävät ja toverit, eläköön tasa-arvon vallankumous!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *