Yritysverouudistuksesta mallia 2013

eli päivänpolitiikka pännii edelleen!

 

Luulin pelänneeni pahinta yritysverouudistuksen suhteen, mutta pahimmatkin pelkoni ylitettiin. Hävettää, että Vasemmistoliitto on mukana tässä suurituloisia törkeästi suosivassa hallituksessa. Yritysveroratkaisun lopputuloshan on, että rikkaita verotetaan entistä vähemmän. Ei riitä, että valtio tukee yrityksiä yritys- ja verotuin 4,8 miljardilla eurolla vuosittain – yritysten maksuosuus veroina on huomattavasti tätä pienempi, ja summaa ollaan nyt pienentämässä entisestään. Lisäksi rikkaiden listaamattomien yritysten omistajien verotusta kevennetään naurettavalle tasolle (tämä taitaakin olla todellisuudessa kupletin juoni).

Asia on muotoiltu veroratkaisuun siten, että pörssiin listaamattomien suomalaisten osakeyhtiöiden osingoista 25 % on verotettavaa pääomatuloa 30 %:n pääomaveroasteella, ja näin verotetun osingon kattona on 8 % yhtiön nettovarallisuudesta. Rajan alittavasta osinkotulosta 75 % on edelleen täysin verotonta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhtiön osingoista maksetaan veroa 7,5 %, eikä kattona ole kuin nettovarallisuuden asettama rajoite. Mikäli yhtiöllä on nettovarallisuutta miljoona euroa, se voi jakaa osinkoja 80 000 euroa, ja näistä osingoista maksetaan veroa 6000 euroa. Aiemmin oli olemassa rajoite, että ”verovapaita” osinkoja sai maksaa enintään 60 000 euroa, mutta nyt tämä rajoite poistui.

Perheyritysten puolestapuhuja Matti Vanhanen on julkisuudessa kiitellyt tätä veroratkaisua. Ajatellaanpa ”perheyritystä” nimeltä Karl Fazer Oy , jonka liikevoitto on 54 miljoonaa euroa, omaa pääomaa on 568 M€ ja korollista velkaa 46,7 M€. Verouudistuksen myötä Fazer pystyy jakamaan vuosittain osinkoa 40 miljoonaa euroa siten, että siitä maksetaan veroa ainoastaan 3 M€ (aiemmin vastaavasta osinkopotista olisi maksettu veroa melkein kolme kertaa enemmän).

Luonnollisesti väitetään, että tällainen osinkojen maksu on marginaalista, mutta tulevaisuudessa se ei todennäköisesti ole. Rikkaat suomalaiset ryhtyvät nimittäin joukolla perustamaan sijoitusyhtiöitä, joiden saamat osinkotulot ovat tietyin edellytyksin verovapaita eli yhtiö ei maksa voitostaan lainkaan tuloveroa valtiolle. Tuloksena on, että rikkaiden kokonaisveroprosentti tällä järjestelyllä on tasan 7,5, koska pääomatuloistahan ei makseta edes kunnallisveroa.

Ymmärrätte varmaan, miksi hävettää, että Vasemmistoliitto on hallituspuolueena ja tavallaan tämän ratkaisun takana. Ymmärrätte varmaan, miksi oikeistolainen elinkeinoelämä on nyt onnesta soikeana.

Mitä hyvää? Pörssiyhtiöiden osinkotulot ovat nyt kokonaisuudessaan verotettavia. Mahdollisesti tämä laajenee myöhemmin koskemaan myös listaamattomia osakeyhtiöitä – varsinkin jos saataisiin aikaan riittävän vasemmistolainen hallitus. Tällä hetkellä vahingon minimoiminen onnistuisi parhaiten karsimalla kirveellä yritystukia ja yritysten verovähennyksiä.

Looginen lopputulos sille, että rikkaat rikastuvat ökyrikkaiksi ja köyhät köyhtyvät nälkärajalle, on se, että köyhät nousevat kapinaan. Se tapahtui arabimaissa. Se voi tapahtua länsimaissa. Se voi tapahtua Suomessa. Haluatteko te rikkaat todellakin vaarantaa toimillanne yhteiskuntarauhan?

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *