Suurmestari

Dekkarisarjani toinen osa Suurmestari julkistettiin 23.3.2017 Sointulassa. Kiitos kaikille läsnä olleille ystäville ja tovereille! Kirjailijakin alkaa hiljalleen toipua synnytyksestä, joka taaskaan ei ollut helpoimmasta päästä.

Tilaisuuden jatkoilla kävi ilmi eräs sangen mielenkiintoinen seikka: en olekaan kyyninen, vaikka olenkin niin kuvitellut ainakin 30 vuotta. 14-vuotiaasta pitkälle aikuisikääni olen vieläpä ollut alan sensein opissa (etelälahden takaa kotoisin ollut shakkivalmentajani, jolta silloinen Neuvostoliitto ”väärien” mielipiteiden vuoksi eväsi pääsyn pelimatkoille ulkomaille, vaikka hän oli yksi maan lupaavimpia pelaajia).

Jos en ole kyyninen, niin mitä minä sitten olen? Ammatillisesti skeptinen. Kirjassani rinnastan kyynisyyden ja ammatillisen skeptisyyden toisiinsa, mutta kuulemani mukaan niiden ero on se, että kyyninen ei jaksa puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin, koska tietää sen olevan turhaa eikä mikään kuitenkaan muutu. Ammatillisesti skeptinen puolestaan tietää, ettei mikään muutu, mutta silti hän hakkaa päätään tiiliseinään kerran toisensa jälkeen.

Minulla on houkutus hyväksyä tämä erottelu ja argumentointi, vaikka samalla menettäisinkin jotain, minkä olen kuvitellut olevan osa identiteettiäni jo kolmen vuosikymmenen ajan. Nähtävästi vanhaksi pitää elää, jotta tämäkin tuli koettua.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *