Sutta, hometta ja korruptiota?

Kaupunginvaltuuston talousseminaarissa tänään keskusteltiin useista tärkeistä teemoista, mutta nostan tähän niistä kaksi mielestäni olennaista, joista käytin puheenvuoron. Aluksi sisäilmaongelmista, sillä niistä oli virinnyt keskustelua muun muassa työsuojeluvaltuutetun puheenvuoron myötä:

Lainaus viimeisimmästä arviointikertomuksesta: ”Sisäilmaongelmaisten rakennusten määrä on jatkuvasti lisääntynyt. Peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeiden rakentamisen aikaiseen valvontaan tulee kiinnittää riittävästi huomiota. Kohteet tulee huputtaa niin kaupungin kuin konserniyhtiöidenkin hankkeissa.”

Kaupungilla yritetään keksiä tekosyitä sille, miksi jotain rakennusprojektia ei tarvitsisi huputtaa (sisäilmailtakouluhavainto).

Konsulttien käyttö projektinjohdossa ja valvonnassa – väitetään, että ei olisi varaa palkata omia suunnittelijoita ja valvojia. Siilaisen osalta konsulteille on maksettu arviolta 4,7 M€ – pelkästään tällä rahalla palkkaisi useita osaavia suunnittelijoita ja valvojia useammaksi kymmeneksi vuodeksi, ja tänä aikana he hoitaisivat muitakin rakennusprojekteja kuin pelkän Siilaisen.

En tiedä onnistunutta konsulttien suunnittelemaa, johtamaa ja valvomaa projektia, epäonnistuneita tiedän paljon. Onnistunut omalla työllä ja valvonnalla tehty esimerkiksi Penttilänrannan siivoaminen. Aikataulu ja budjetti alittuivat ja tuli hyvää.

On strateginen valinta, että emme rakenna kunnolla, vaan sen sijaan rakennetaan sutta ja hometta.

Kaupunginjohtaja vastasi, että olemme pakotettuja käyttämään ostopalveluja (konsultteja). Myöhemmin jossain puheenvuorossa väitettiin, että nyt on korjattavana vanhoja virheitä. Ja keskustelun loppupuolella nostettiin esille vanha virsi siitä, että nyt kun on esitetty paljon toivomuksia, niin mistä niihin rahat. Tähän liittyen viimeisin puheenvuoroni:

Huomautan, että rakentamisen osalta kyse on vanhojen sisäilmasyntien sovittamisen lisäksi siitä, ettei uudisrakentaminen aiheuttaisi ongelmia. Suomessa on useita tapauksia siitä, kuinka uudisrakennuksessa muutama vuosi rakentamisen jälkeen havaitaan sisäilmaongelmia, eli sikäli kyse on erityisesti nykyisestä rakentamisesta, koska siihen voimme vaikuttaa – historiaan emme.

Mistä rahaa. Minä kerron.

Sanon seuraavaksi epämiellyttäviä totuuksia.

  • Aiemmin mainitsemani sisäilmaongelmarakentamisen ratkaisut säästävät paljon tulevista korjausinvestoinneista.
  • Kehitetään hankintaosaamista.
  • Korruption torjunta on Joensuussa lapsenkengissä. Kehitetään sitä. Siitä raportointi on uusi tilinpäätösvelvoite, jonka Joensuu viime vuonna jätti täyttämättä.

Konsernitarkastajan viran perustaminen edistäisi parhaiten näitä tavoitteita. Muistutan myös, että valvonnan ja ohjauksen lisääminen on valtuutettujen oikeusturvan kannalta hyvä eikä aiheuta työnsä hyvin tekevälle viranhaltijajohtajalle mitään pelättävää.

Näistä niitä miljoonia tulee.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *