Suostumus-kansalaisaloite tukee lasten oikeuksia

Hyvää lasten oikeuksien päivää! Suostumus-kansalaisaloite tukee lasten oikeuksia, ja olen hyvilläni, että aloite otetaan käsittelyyn, koska riittävän moni on sen allekirjoittanut. Silti suosittelen aloitteen allekirjoittamista, koska sen myötä eduskunta saa kansalta vahvemman viestin siitä, että lainsäädännössämme on korjattavaa. Ohessa tänään Karjalaisessa julkaistu teemaa käsittelevä kirjoitukseni.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ja seksuaalisen väkivallan tuomitsemiselle ja tuomioiden koventamiselle on yhteiskunnassamme laaja tuki. Valitettava tosiasia on, että lapseen kohdistuvasta seksuaalirikoksesta selviää Suomessa todennäköisesti lievemmällä tuomiolla kuin jos saman teon tekee aikuiselle.

Tämä johtuu siitä, että nykylain mukaan lapseen kohdistuvaa vakavaakaan seksuaalista tekoa ei pääsääntöisesti tulkita raiskaukseksi vaan seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. On sangen mielenkiintoista, että esimerkiksi aikuisen sukupuoliyhteys 10-vuotiaan kanssa ei hovioikeuden mukaan ole raiskaus, jos teko ei sisällä väkivaltaa eikä lapsen pelkotilaa tai avuttomuutta voida osoittaa.

Törkeästä raiskauksesta tuomio on 2–10 vuotta vankeutta, mutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vain 1–10 vuotta. Alle kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita ehdollisena, joten lapsen raiskaaja selviää usein ehdollisella tuomiolla.

Yleistä oikeuskäsitystä tukee eräs harvemmin julkiseen keskusteluun nostettu yksityiskohta Suostumus-kansalaisaloitteessa, jonka tavoitteena on raiskauksen määrittely suostumuksen puutteen kautta. Koska alaikäinen lapsi ei voi antaa suostumustaan seksiin, niin kansalaisaloitteen läpimenon myötä huomattava osa nykyisistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä tulkittaisiin raiskauksiksi. Kun lapseen kohdistuva raiskaus lisäksi määritellään automaattisesti törkeäksi, niin aloitteen läpimeno koventaisi merkittävästi tuomioita lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta ja kaltoinkohtelusta.

Toivonkin, että kaikki lasten oikeuksista välittävät allekirjoittavat kyseisen kansalaisaloitteen, sillä yksi aloitteen merkittävä vaikutus on lasten seksuaalioikeuksien paraneminen.

Alia Dannenberg
FT, KTM,
kolmen lapsen äiti,
Joensuu

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *