Saanko esitellä: Joensuu

Kaupunginvaltuuston talousseminaari järjestettiin 8.9.2016. Jo tutuksi tulleen Joensuun kaavan mukaisesti ensimmäiset kuusi tuntia johtavat viranhaltijat kertoivat näkemyksiään toimintaympäristön muutoksista (niitähän riittää, suurimpana Siun sote, jonka myötä päätäntävallasta poistuu yli puolet talousarviosta) ja budjetin raameista. Valtuutettujen evästykset viranhaltijoille talousarviovalmisteluun oli jälleen jätetty viimeiseksi, vaikka mielestäni kyseessä on päivän mielenkiintoisin ja tärkein osuus, jonka tulisi olla ensimmäisenä. Kyseiselle keskustelulle on aiempina vuosina tahtonut jäädä todella vähän aikaa, koska muun aikataulun mennessä pitkäksi juuri siitä on nipistetty. Ilmeisesti Joensuussa, ainakaan virkajohdossa, ei koeta tärkeäksi, että valtuutetut antaisivat ohjeita talousarviovalmistelua varten. Oliko niin, että Joensuussa johtajat johtavat ja poliittisten luottamushenkilöiden tehtävä on luottaa (kuten käsittääkseni joku korkea viranhaltija aikoinaan on osuvasti julkisuudessakin muotoillut)?

Tällä kertaa aikataulu ei mennyt pitkäksi. Tosin osa valtuutetuista ja viranhaltijoista oli ilmeisesti päättänyt, että evästyskeskustelu oli turha, ja poistunut paikalta jo hyvissä ajoin ennen sitä. Puheenvuoron saatuani avasin suuni ja nostin esiin erään epäkohdan. Välittömästi tuli tunne, että paikalla olijoiden enemmistön mielestä olin sanonut jotain, mitä ei olisi saanut sanoa. Jotain, mistä tässä kaupungissa kuuluisi vaieta, mutta Alia on joko liian tyhmä tai liian uppiniskainen tajutakseen sen. Ohessa puheenvuoroni:

Hyvät valtuutetut,

Joensuun kaupungin päihdepalvelujen kilpailutusprosessi on kesken. Taannoinen kaupungin päihdepalveluhankinta Sovatek-säätiöltä ei ole aivan mennyt putkeen. Vuosien 2014 ja 2015 arviointikertomuksissa on nostettu esiin hankintaprosessin aikana ja sen jälkeen ilmenneitä epäselvyyksiä, ja näihin liittyvistä väärinkäytösepäilyistä on keskusteltu esimerkiksi kaupunginvaltuuston kokouksessa 20. kesäkuuta tänä vuonna.

Parhaillaan ollaan toteuttamassa tulevaa päihdepalveluhankintaa, joka tulee sitomaan Siun soten kädet hyvin pitkäksi aikaa. Siksi asiasta on tärkeää keskustella nyt riippumatta siitä, toteuttaako hankinnan hallinnollisesti Joensuun kaupunki vai Siun sote, koska kummalla tahansa on mahdollisuus ottaa opiksi kaupungin huonoista kokemuksista. Sitä paitsi hankinnasta vastaa joka tapauksessa sama hankintayksikkö eli Joensuun seudun hankintatoimi.

Toivoisinkin tuotantojohtaja Pekka Kuosmasen kertovan meille, mikä edellisessä hankinnassa sopimusepäselvyyksineen meni pieleen, ja mitä siitä on opittu. Toivoisin myös soten tilaajajohtajan kertovan meille, mikä on tulevan hankinnan tila, ja miten sitä tehtäessä on huomioitu aiemmin ilmi tulleet ongelmat ja epäselvyydet. Onko hankinta käytännössä toteutettu niin, että hankintayksikkö saa vain yhden hyväksyttävän tarjouksen?

Asia sivuutettiin varsin tehokkaasti. Ainoastaan Kuosmanen vastasi, että hänen mielestään taannoinen kilpailutus oli hoidettu asianmukaisesti, toisin kuin väitetään. Jos olisin saanut kommenttipuheenvuoron, olisin tiedustellut, oliko Kuosmasen mielestä asiallista, että kaupungin viranhaltija oli suullisesti sopinut Sovatekin kanssa sopimusvelvoitteiden vähentämisestä ilman että se esimerkiksi olisi vastaavasti pienentänyt kaupungin maksuosuutta. Ehkä se hänen mielestään olikin asiallista. Mutta tämähän on Joensuu. Se siitä ja pulinat pois.

Muutaman muun evästyspuheenvuoron jälkeen kaupunginhallituksen puheenjohtaja lopetti evästyskeskustelun kommentoiden, että koska elämme säästöjen aikaa, niin säästetään nyt kaikkien läsnäolijoiden aikaa. Tilaisuus päättyi yli puoli tuntia etuajassa. Siis säästetään siitä, mikä mielestäni on valtuuston talousseminaarin ydin – valtuutettujen ja viranhaltijoiden välisestä keskustelusta.

P.S. Olin ilmoittautunut talousseminaariin heti kutsun saatuani, ja saanut myös vahvistuksen ilmoittautumisestani. Silti sain paikalle saavuttuani havaita, että nimeni puuttui seminaarin osallistujalistalta – ainoana kaikista osallistujista. Ehkä se oli sattumaa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *