Rowling-gate redux ja cancel-kulttuuri

Höystän tekstiäni miekkakuvalla ihan vain siksi, että se ottaisi terffejä (trans-exclusionary radical feminism) tai paremminkin fartteja (feminism appropriating reactionary transphobe) mahdollisimman paljon päähän. Kuva: Susanne Ekborg

Höystän tekstiäni miekkakuvalla ihan vain siksi, että se ottaisi terffejä (trans-exclusionary radical feminism) tai paremminkin fartteja (feminism appropriating reactionary transphobe) mahdollisimman paljon päähän.
Kuva: Susanne Ekborg

Näemmä anti-gender–ideologian kannattajat ovat vetäneet muutaman herneen nenäänsä ja poskionteloihinsa, sillä niin voimakas itkupotkuraivosuuttumus on seurannut siitä, että Pride-viikolla Kustannusosakeyhtiö Tammi pyysi anteeksi J.K. Rowlingin kirjan kannen julkaisua.

Lisättäköön tässä anti-gender-ideologioiden kannattajien suuttumusta sillä, että mielestäni Tammen reaktio oli oikea ja suoraselkäinen. Rowling on useaan otteeseen päästänyt suustaan transvihaa tihkuvia sammakoita, eikä tällaisen kirjailijan tuotannon promoamisen osuminen Pride-viikolle ehkä osoittanut kustantajalta parasta mahdollista arvostelukykyä.

Anti-gender-ideologian kannattajien mielestä totta kai Rowlingilla on oikeus sanoa mitä haluaa, kuten esimerkiksi että transnaiset eivät ole naisia ja kuinka hän vastustaa transaktivismia. Tammen reaktion koetaan näissä piireissä canceloivan Rowlingia. Eikä Rowlingin sanoista saisi pahastua, hänhän vain sanoo mielipiteensä.

Cancelointi tarkoittaa jotakuinkin sitä, että ”sananvapauden” käyttämisestä seuraa sosiaalisia tai taloudellisia seuraamuksia.

Katsotaanpa asiaa hetki minun, transaktivistin ja transnaisen näkökulmasta. Otetaan argumentin vuoksi myös totena tuo anti-gender-ideologian kannattajien mantra siitä, että pitää saada sanoa, mitä haluaa. Samalla logiikallahan minulla on täysi oikeus kutsua transvihaksi sitä, että minut väärinsukupuolitetaan. Eikä kenelläkään anti-gender-herneet-nenään-ideologian kannattajalla ole mitään oikeutta pahastua tästä. Toki voisin sanoa vielä pahemmin. Samalla logiikalla Tammella on täysi oikeus pyytää anteeksi toimintaa, jonka on kokenut anteeksipyytämisen arvoisena. Samalla logiikalla transfobiaa on oikeus kutsua transfobiaksi, eikä kenelläkään ole oikeutta siitä pahastua. Samalla logiikalla niiden, jotka tukevat transoikeuksia, on oikeus tukea transihmisiä ja vastustaa transvihaa.

Sananvapaudella on se toinenkin puoli. Jotenkin nämä itkijät, jotka kokevat vääräksi sen, että heidän ideologiaansa sanotaan vihaideologiaksi, eivät näe sitä sananvapauden kannalta – vaikkakin samaan henkeen he sananvapauteen vedoten haluavat oikeuden levittää vihaideologiaansa. Kasvakaa aikuisiksi ja opetelkaa edes hieman logiikkaa! Älkääkä loukkaantuko siitä, että yhä isompi osa ihmisistä kannattaa transihmisten tasa-arvoisia oikeuksia ja mahdollisesti jopa boikotoivat sellaisia tahoja, jotka ovat näitä oikeuksia vastaan. Itsehän olette aina boikotteja kasaamassa, kun koette jonkin toiminnan olevan ideologianne vastaista. Kaksinaismoralismi on yksinkertaista ja tyhmää. Muuten, useiden vapauteen liittyvien teorioiden mukaan vapauden mukana tulee vastuu – myös sananvapauden mukana.

Lopuksi sarkasmivaroitus: tämä kirjoitus on laadittu käyttäen anti-gender-ideologian kannattajien retoriikkaa. Lukuun ottamatta sitä seikkaa, että olen pitänyt totuudesta kiinni. Itse suosin asiallista ja kunnioittavaa keskusteluilmapiiriä, mutta epäkunnioittavassa ilmapiirissä saatan hujauttaa kymmenen kilon sotavasaralla, jos vaikka se auttaisi vastapuolta palaamaan oman retoriikkansa syövereistä asialliselle puolelle.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *