Pysytäänkö lupauksissa ennaltaehkäisystä?

Oheinen kirjoiyukseni on julkaistu Karjalaisen mielipidepalstalla.

Vaalit. Jälleen kerran suuri osa ehdokkaista lupaa kymmenen hyvää ja yksitoista kaunista, mutta vaalien jälkeen sanat syödään esimerkiksi äänestettäessä talousarviosta. Toki hunajalla maustettuja sanoja on helpompi syödä kuin kitkerämmillä aromeilla höystettyjä.

Veikkaan, että yksi eniten syötyjä lupauksia on panostaminen ennaltaehkäiseviin palveluihin. Historian perusteella talousarviokäsittelyissä niin Joensuun kaupungin kuin Siun soten puolella vain harvat ennaltaehkäisevien palvelujen puolesta puhuneet ovat uskaltaneet siirtää sanansa teoiksi ja äänestää niiden resursoinnin puolesta. Irvokkaimmillaan samassa kokouksessa henkilö ensin puhuu ennaltaehkäisyn tärkeyden puolesta, mutta äänestää sitä vastaan. Kun mukamas ennaltaehkäisyyn ei ole rahaa.

Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen on investointi tulevaisuuteen. Niiden ylösajo maksaa vähän enemmän nyt kuin normaali ”tehdään niin kuin ennenkin” -meininki, mutta tulevaisuudessa ne tuottavat paljon. Ne tuottavat enemmän hyvinvointia. Lastensuojelussa ennaltaehkäisevä lapsi- ja perhetyö on paljon inhimillisempää kuin lapsen huostaanotto. Kynnyksettömät mielenterveyspalvelut, joista apua saa välittömästi ilman jonottamista ja pompottelua, ovat tehokkaampia. Ne ovat myös huomattavasti taloudellisempi vaihtoehto: yksi kodin ulkopuolelle laitokseen sijoitettu lapsi voi maksaa 90 000 euroa kuukaudessa ja hoitamattomasta mielenterveysongelmasta johtuva työkyvyttömyys voi aiheuttaa miljoonan euron tappion yhteiskunnalle.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvottelukunta esitti joulukuisessa kannanotossaan niin Joensuun kaupungille kuin Siun sotelle, että ennaltaehkäisyn resursseja tulee huomattavasti lisätä. Nähtäväksi jää, osaavatko Siun soten perillisen eli hyvinvointialueen valtuutetut tehdä järkipäätöksen sitten kun sen aika on, viimeistään talousarvioprosessissa. Ovatko silloin teot sanojen mukaisia? Onko tulevilla päättäjillä rohkeutta poiketa tavanomaisesta menneen maailman politiikanteosta, ja ajan hermolla ollen tehdä erittäin kannattava investointi tulevaisuuteen?

Alia Dannenberg
Sote-neuvottelukunnan puheenjohtaja,
aluevaaliehdokas (vas.)

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *