Puheeni Joukkovoiman etävapussa

Ensimmäinen virallinen vappupuheeni luonnollisesti poikkeusoloissa koronan vuoksi. Puheeni alkaa videolta noin 28 minuutin kohdalta. Hauskaa vappua!

Ystävät, toverit,

Tämä vappu on monin tavoin poikkeuksellinen. Maassamme on hyvä ja aikaansaava hallitus, joka on saanut aikaan merkittävän käänteen pitkään jatkuneelle ihmisten kurjistamiselle. Tuloerot ovat hieman kutistuneet, koulutukseen vaihteeksi panostetaan aiempien leikkauksien sijaan, ja ihmisille annetaan enemmän oikeuksia olla omia itsejään muun muassa suunnitteilla olevan translain myötä.

Tosin tämäkään hallitus ei ole täydellinen – paljon on tehtävää, sillä eliitti edelleen lihoo ja veroparatiiseissa asuvat veroparasiitit ja muut rahakkaat loiset kuppaavat yhteiskuntaamme miljardien eurojen edestä vuosittain. Tekemisen voisi aloittaa vaikkapa poistamalla listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoveroedut, puuttumalla konsernien siirtohinnoitteluun ja korkovähennyksiin sekä kriminalisoimalla osakkeiden hallintarekisteröinnin.

Ystävät ja toverit, olkaamme kirittämässä hallitusta parempiin suorituksiin ja valvokaamme, että luvatut hyvät asiat toteutuvat.

Toinen poikkeuksellinen seikka on maailmanlaajuinen koronaviruspandemia. Kriiseillä on tapana paljastaa meistä ihmisistä parhaat ja pahimmat puolet. Maskikauppoihin liittyvät väärinkäytösepäilyt mainitsen esimerkkinä tästä toisesta puolesta, mutta olen myös yllättynyt, kuinka paljon solidaarisuutta tämä kriisi on nostanut. Toivon, että tämä solidaarisuus ilmenee myös kriisinhoidollisissa tukitoimissa ja myöhemmin laskun maksamisessa, sillä kriisi ei kohtele ihmisiä tasaveroisesti, vaan iskee pahimmin heikoimmassa asemassa oleviin. On ehdoton edellytys, että kaikista, erityisesti huonossa asemassa olevista, pidetään hyvää huolta. Olkaamme yhteisöllisiä ja henkisesti läsnä toisillemme, vaikka fyysistä etäisyyttä pidämmekin.

Koska jo nyt on avattu myös keskustelu siitä, mistä myöhemmin leikataan, esitän luopumista valtiollisesta turhakkeesta nimeltä hävittäjähankinnat. Suomen puolustus ei hävittäjiä kaipaa, ja niiden elinkaarikustannusten on arvioitu olevan vähintään 40 miljardia euroa, joten se kattaisi suuren osan koronan vuoksi tehdyistä elvyttämistoimista ja muista kustannuksista.

Vaikka koronakriisi on aiheuttanut suuria inhimillisiä tragedioita ja satojatuhansia kuolleita ympäri maailman, kriisi myös avaa mahdollisuuksia, mutta niiden näkeminen ja niihin tarttuminen edellyttää viisautta. Emme tarvitse aiempaa hektistä elämänmenoa, kulutettavaa materiapaljoutta emmekä niin paljoa matkustamista. Ympäristö kiittää, jos tästä jotain opimme. Etäpalaverit toimivat hyvin, suuren osan työmatkustamisesta voi korvata niillä ja säästää matkustamisen niihin hetkiin, jolloin fyysisestä läsnäolosta on huomattavaa hyötyä tai iloa. Etätyöt ovat monilla aloilla suuri ja aiemmin vähän hyödynnetty mahdollisuus. Vapaa-ajan lentämisestä luopuminen on tuskin aiheuttanut suuria tragedioita. Saasteiden vähenemisen vuoksi ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa Himalaja näkyy Intian tasangoille.

Sisälläni asuva optimisti haluaisi nähdä tästä kriisistä selviytymisemme sinä merkkipaaluna, joka mahdollistaa voiton taistelussa ilmastonmuutosta, saastumista ja luonnon monimuotoisuuden tuhoutumista vastaan.

Ystävät ja toverit, tästä on todella hyvä jatkaa taistelua!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *