Päänavauksia valtuustossa

Sijaistin helmikuun kaupunginvaltuuston kokouksessa (23.2.2015) sairaustapauksen takia pois jäänyttä Antero Puhakkaa. Muutaman kaavan lisäksi esityslistalla oli kaupungin loppuvuoden osavuosikatsaus, jonka käsittelyn yhteydessä pidin Vasemmistoliiton valtuuston ryhmäpuheenvuoron. Päädyin myös sanailemaan muutaman puheenvuoron verran kaupungin rahastojen käytöstä kokoomuksen Anssi Törmälän kanssa. Hänen mielestään rahastojen sijoittaminen sisäilmaongelmaisten rakennusten korjauksiin olisi lypsävän lehmän ampumista. Torjuin hänen näkemyksensä nostamalla esiin muutamia sijoittamisen perusperiaatteita (jotka jokainen rahoitusta lukenut tietää), kuten että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta, ja että on taloudellisempaa omistaa rakennukset, joissa toimii, kuin olla niissä vuokralla.

Sivuhuomiona todettakoon, että Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan kaikista siihen vastanneista kansanedustajaehdokkaista mielipiteiltään kauimpana minusta on juuri samainen Anssi Törmälä. Toki tästä saa tehdä haluamansa johtopäätökset.

Lopuksi vielä pitämäni ryhmäpuheenvuoro:

Arvoisat valtuutetut,

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän mukaan osavuosikatsauksessa ja tilinpäätöksessä meille valtuutetuille tarjoillaan harvinaista herkkua, sillä ennakkotietojen mukaan vuoden 2014 tilinpäätös on lievästi alijäämäisen sijasta 7,2 miljoonaa euroa voitollinen. Vuoden 2014 tulosta selittävät seuraavat kertaluontoiset erät verrattuna talousarvioon:

  • 4,2 miljoonaa euroa myyntivoitoista ja vastaavista
  • noin 2 miljoonaa euroa ylituottoa rahastoista harvinaisen hyvästä markkinatilanteesta johtuen.

Koska tulos pohjautuu onneen ja satunnaisiin sattumuksiin, vielä ei ole aihetta paukutella henkseleitä, että kriisi on selätetty.

Kyllähän tämä tulos on hyvä alku, mutta Vasemmistoliiton valtuustoryhmän mielestä vielä on tehtävää.

  • Ennaltaehkäisyyn on syytä panostaa enemmän. Se on taloudellisempaa ja inhimillisempää kuin korjaavat toimet. Erityisesti tulee panostaa ”Imatran malliin” ennaltaehkäisevässä lapsi- ja perhetyössä sekä kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimeen.
  • Laitosasumisesta on siirryttävä enemmän kevyempiin palvelumuotoihin.
  • Kaupungin taserahastojen pääomaa on sijoitettava kaupungin sisäilmaongelmaisten rakennusten korjaamiseen sekä korvaaviin uudisrakennuksiin. Tämä tosin edellyttää rahastojen sääntöjen muuttamista.
  • Osaoptimointia on pyrittävä aktiivisesti vähentämään.

Näillä eväillä saamme nauttia entistä paremmista kaupungin taloudellisista tuloksista palvelutason siitä kärsimättä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *