Osinkojen ”kahdenkertaisesta verotuksesta”

Vielä varmuuden vuoksi rautalankaesimerkin kanssa kumoan talousoikeiston käyttämän mantran siitä, että osinkoja verotetaan liikaa – kahteen kertaan. Kahdenkertaisella verotuksella perustellaan sitä, että pienyrittäjillä tulisi olla mahdollisuus saada osinkoihin verohuojennuksia. Kyllä – talousoikeisto mielellään vetoaa niin pienyrittäjiin kuin kahdenkertaiseen verotukseen yrittäessään oikeuttaa talouseliitin perusteettomat edut. Vastaan tähän kritiikkiin näin:

  1. Mielestäni pienyrittäjiin vetoaminen siinä, että perustellaan varakkaita yrittäjiä suosivia verolakien porsaanreikiä, on sangen harhaanjohtavaa. Jos oikeasti haluttaisiin tukea pienyrittäjiä huokeammilla osingoilla, se tehtäisiin siten, että pienet osingot ovat huokeasti verotettuja, minkä jälkeen osinkovero nousee progressiivisesti. Nykyinen verojärjestelmä sylkee pienyrittäjiä naamalle, ja suosii heitä, joilla muutoinkin on paljon rahaa. Se ei ole reilua. Eikä reilua ole se, että pienyrittäjiä yritetään käyttää perusteluna suuryrittäjien perusteettomille eduille.
  2. Eikä kannata sotkea yrityksen kuluiksi laskettavaa elinkeinoverotusta yhteen yrityksen omistajan henkilökohtaisen verotuksen kanssa ja väittää, että verotetaan ”kahteen kertaan”. Samalla logiikalla palkkojen sivukulut (jotka ovat yrityksen pakollinen kulu samalla tavoin kuin voitosta maksettava vero) ja palkansaajan palkasta maksamat verot voitaisiin laskea yhteen. Jos välttämättä halutaan puhua osinkojen ”kahdenkertaisesta verotuksesta”, niin silloin myös palkkojen ”kahdenkertaisesta verotuksesta” on syytä puhua samalla, ja jos näin tehdään, osoittautuu vielä räikeämmin, kuinka epäreilua on, että varakkaasta listaamattomasta osakeyhtiöstä on mahdollista nostaa 150 000 euroa vuodessa osinkoja siten, että veroprosentti on 7,7! Katsotaan vaikka esimerkin vuoksi tilannetta, jossa yrityksestä nostetaan osinkoa 50 000 euroa tai sama käytetään palkanmaksuun. Koska yhteisövero on 20 %, voittoja täytyy olla tuolloin 62 500 euroa. Varakkaasta listaamattomasta osakeyhtiöstä nostetusta osingosta 75 % on verotonta, eli osingosta ttulee veroa maksettavaksi 3 750 euroa. Yhteensä veroja on maksettu 16 250 euroa. Jos taas tuo maksettaisiin palkkana, ja koska palkan sivukulujen osuus on noin 25 %, 62 500 eurosta sivukulujen jälkeen tulee bruttopalkkaa vähemmän yllättäen sama 50 000 euroa. Mutta tästä tulosta palkansaaja maksaa veroa 32,7%, eli 16 250 euroa. Yhteensä veroja ja sivukuluja tulee 28 750 euroa, mikä on paljon enemmän kuin varakkaan yrityksen osingonsaajalla. Tämä ei todellakaan ole reilua! Eikä ole reilua vedota (tarkoitushakuisesti) ”kahteen kertaan verotettuihin osinkoihin”.

Toivon, että argumentaatiovirhe ”kahteen kertaan verotetuista osingoista” häviäisi talousjargonista, mutta en usko ihmeisiin. Oheinen vasta-argumenttini kannattaa lyödä pöytään, mikäli vastapuoli välttämättä haluaa tuoda kestämättömiä näkökulmia osinkokeskusteluun.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *