Kynsilakkaa

vai homopropagandaa?

 

              

 

En yleensä lakkaa kynsiäni, mutta viime viikolla jokin keitti yli. Voi olla, että viimeinen pisara oli Suomen olympiakomitean linjaus, jonka mukaan sateenkaaren väreillä maalatut kynnet ovat kiellettyjä Sotšin olympialaisissa, sillä ne voitaisiin tulkita poliittiseksi kannanotoksi (Venäjän kieltämäksi ”homopropagandan” levittämiseksi). Kohu siis alkoi ruotsalaisen korkeushyppääjän Emma Green Tregaron kynsilakasta, ja kansainvälinen yleisurheiluliitto tulkitsi kynsilakan sääntörikkomukseksi.

Mieleeni nousee muutama asia:

  • Olympialaisissa on ennenkin otettu poliittisesti kantaa epäoikeudenmukaisiksi koettuja ihmisoikeusloukkauksia vastaan (mm. rotuerottelun vastustaminen).
  • On ollut hyvin mielenkiintoista seurata Suomessa käytyä poliittista diskurssia sateenkaaren väreillä maalatuista kynsistä – erityisesti sitä, kuinka eräät ennakkoluuloisen konservatiivisesti ja hyvin venäläisvastaisesti (ja amerikkalaismyönteisesti) ajattelevat ovat yrittäneet muodostaa julkista kantaansa tapahtuneeseen. Ollako tässä tapauksessa Venäjää vastaan (siis USA:n puolella) niin kuin yleensä? Ei, ei ehkä sittenkään, sillä eiväthän sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoon tähtäävät kannanotot tietenkään ole hyvä asia… Joskus tällaisen kiemurtelun sivusta seuraaminen voi olla hyvinkin viihdyttävää.
  • Hyvä, että Vasemmistoliiton ministeri Paavo Arhinmäki uskalsi heiluttaa sateenkaarilippua Moskovan MM-kisakatsomossa. Hämmästyttävää, että esimerkiksi vihreät ovat ministerinsä suulla kritisoineet mielenilmaisua. Väärin sammutettu, vai? Onko protokolla oikeasti tärkeämpi kuin ihmisoikeudet? Myöhemmin Ville Niinistö tosin on joutunut hieman selittelemään kantaansa Arhinmäen liputusratkaisun osalta.

Mikäli uutistiivistelmä teemasta kiinnostaa, niin seuraavassa linkki.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *