Mitä me haluamme – keskustelua kaupungin taloudesta

Joensuun Vasemmiston valtuustoryhmä järjesti tänään Kansalaistalolla kaikille avoimen talousarvioevästystilaisuuden, jonka päädyin valtuustoryhmän varapuheenjohtajana lyhyellä varoitusajalla emännöimään. Ohjelmassa oli aluksi Susu Reitun runoja, minkä jälkeen Joensuun kaupungin talousjohtaja Satu Huikuri alusti kaupungin talousarvioesityksestä ja taloudellisesta tilanteesta. Alustuksen jälkeen keskusteltiin.

Ainakin seuraavat teemat puhuttivat:

  • Veroprosentti – missä kilpaillaan (strategiassa veroprosenttia luonnehditaan sanalla ”kilpailukykyinen”), pelkona se, että säästetään kolikoita nyt, maksetaan huomenna seteleillä.
    Kuntouttavan työtoiminnan paletti Siun sotelta takaisin kaupungille.
  • Siun Sote – omistajaohjaus, palvelujen saamisen varmistaminen. Talousarvion laadintakukkanen: kuntalain mukaan talousarviossa valtuusto asettaa sitovat toiminnalliset tavoitteet ja antaa niitä varten määrärahat. Siun Sotelle ei ole tavoitteita, mutta määrärahat on annettu.
  • Konsultteihin uppoavat rahat.
  • Reilut hankinnat – hyvää se, että ne on asetettu tavoitteeksi hankintatoimelle, ja sekä tavoitteen laadinta että mittarit ovat onnistuneet hyvin. Oma keskustelunsa on, onko esimerkiksi 2 %:n tavoite sosiaalisin perustein tehtyjen hankintojen osuudeksi riittävä.

Hyvää talousarvioesityksessä: esitetyt toiminnalliset tavoitteet on linkitetty strategisiin tavoitteisiin – kuntalain mukaan talousarviotavoitteet johdetaan strategiasta. Huonoa: välillä tavoitteet ja keinot sekaisin, tavoite asetettu epäselvästi tai ympäripyöreästi (jos tavoite on, että kehitetään/laaditaan suunnitelma, niin toteutumiseen riittää, että on laadittu, hällä väliä, onko suunnitelma hyvä vai vessapaperin arvoinen). Parannettavaa tavoitteenasetannassa siis on, mutta vaikuttaisi siltä, että siinä on otettu muutama merkittävä edistysaskel. Tosin sitovuusmäärittelyssä hallituksen, lautakuntien ja johtokuntien toiminnallisia tavoitteita ei ole määritelty sitoviksi. Laadintalapsus?

Kiitos kaikille, esiintyjille ja yleisölle!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *