Lyhyesti arvopaperimarkkinapetoksista

Taloussanomat kirjoitti tekemästäni arvopaperimarkkinapetostutkimuksesta tänään lyhyen uutisen. Tässä linkki itse tutkimukseen, joka samalla on kauppatieteen graduni – englanninkielinen versio tutkimuksesta on lähetetty kansainväliseen oikeustaloustieteen alan vertaisarvioituun tieteelliseen lehteen julkaistavaksi. Kirjoitan tutkimuksesta ja sen merkityksestä myös erillisen artikkelin sivuilleni, kunhan aika antaa myöten.

Mikä tutkimuksessa on oleellista? Arvopaperimarkkinapetoksesta aiheutuneen vahingon tai rikoshyödyn määrän määrittämiseen ei tähän asti ole ollut eksaktia ja empiiristä menetelmää, vaan oikeudessa arviot rikoshyödyn määrästä ovat olleet subjektiivisia (lue: arvioitu näppituntumalla eli käytännössä vedetty hatusta). Alustavien tulosten mukaan rikoshyöty on tuomioistuimessa yleensä arvioitu pienemmäksi kuin käyttämämme metodi antaa tulokseksi. Esimerkkinämme käyttämässämme TJ Groupin tapauksessa mallin antama rikoshyöty on noin 3-kertainen oikeuden tuomioon verrattuna. Näyttää siltä, että Suomessa arvopaperimarkkinapetosoikeudenkäynneissä annettavat tuomiot eivät noudata rikoksia ennalta ehkäisevää linjaa (jota sovelletaan esimerkiksi tekijänoikeusrikosten vahingonkorvauksissa), vaan ainoastaan tuomitaan arvioitu rikoshyöty menetettäväksi. Ja kun rikoshyöty arvioidaan alakanttiin, sehän johtaa siihen, että arvopaperimarkkinapetosten tekeminen on kannattavaa bisnestä.

En väitä, että metodini olisi lopullinen totuuden lähde – ei suinkaan – mutta metodia kehittämällä tarkoitus on luoda siitä tulevaisuudessa riittävän varma ja tarkka tuomioistuinkäyttöön otettavaksi. Tällöin riski oikeudenmukaisen tuomion saamiseen kasvaisi huomattavasti, mikä toivon mukaan vähentäisi bisneseliitin tekemiä rikoksia. Ehkä tämä on yksi esimerkki sellaisesta maailmanparantamisesta, jota kauppatieteellisellä tutkimuksella voi tehdä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *