Lopetetaan pulushakki

Oheinen kirjoitukseni julkaistiin tänään Heilissä.

Lopetetaan pulushakki

Millaista on pelata shakkia pulun kanssa? No. Pulu tönii nappulat nurin, kakkii laudalle ja tepastelee voittajan elkein.

Valitettavan usein politiikan tekeminen tuntuu siltä kuin pelaisi shakkia puluja vastaan.

Vängätään, argumentoidaan miten sattuu, käyttäydytään huonosti ja mollataan toisia. Kutsutaan vielä kaveritkin osallistumaan mollaamiseen. Politiikasta on katkennut keskusteluyhteys. Useat poliitikot ja kansalaiskeskusteluihin aktiivisesti osallistuvat kaivautuvat poteroihinsa ja elävät omissa kuplissaan.

Kuplat ovat hyvä kasvualusta vihanlietsonnalle, tekopyhyydelle ja älylliselle epärehellisyydelle. Omissa kuplissa pitäytyminen jyrkistää näkemyksiä, katkoo yhteyden ihmisten välillä, lisää turvattomuutta ja pelon ilmapiiriä.

Todellisuus on, mitä on, eikä kuplassa olevan tulkinta todellisuudesta ole koskaan se ainoa oikea, vaikka olisi kuinka mukava. Jokainen mokaa joskus ja on pulu – myös minä. Poteron ulkopuolelle kannattaa välillä kurkistaa, eikä kuplien puhkominenkaan olisi pahitteeksi. Vaikka asioista ei ollakaan samaa mieltä, vastustajaa pitää silti kunnioittaa. Asialliseen keskusteluun tarvitaan asiallisesti keskustelevat osapuolet. Toista kunnioittava, keskusteleva ja avoin ilmapiiri luo psykologisesti turvallista tilaa, jossa hyvät ideat nousevat esiin, eikä idean esittäjän poliittisella vakaumuksella ole väliä.

Kun vaalit on vaalittu, koittaa käytännön politiikan tekeminen. Vain harvoissa kunnissa yksi puolue saa sellaisen enemmistön, että voi sanella kaiken. Kunnissa ei ole oppositiota, joten kunnasta paremman paikan tekeminen edellyttää vuoropuhelua näkemysten välillä. Kunnioittavalla kohtaamisella ja myötätunnolla itseä ja toisia kohtaan rakennetaan yhteistyötä, jossa itsekin tulee kuulluksi.

Haluan yhteistyössä muiden poliittisten näkemysten kanssa olla luomassa Joensuuta, joka olisi parempi paikka kaikille – ei vain harvoille.

Alia Dannenberg
FT, KTM,
kuntavaaliehdokas (vas)
Joensuu

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *