Lisättyä todellisuutta kirjan höysteeksi

Avoimuuden vuoksi kerron, että Business Finland on eilen myöntänyt Lukema Oy -yritykselleni 10 000 € rahoitusta momentilta ”Esiselvitys liiketoiminnan häiriötilanteissa” projektiin, jossa selvitetään romaanin lukemiskokemuksen laajentamista AR-sisällöillä eli lisätyn todellisuuden elementeillä (päätösnumero 5796/31/2020). Kerron tästä yritykseni saamasta rahoituksesta julkisesti, koska mielestäni yleisöllä on oikeus tietää päättävässä asemassa olevien kytkyistä, sidonnaisuuksista sekä julkisesta rahoituksesta.

Vähemmän yllättäen koronakriisin myötä kaikki työkeikkani joko esiintyvänä taiteilijana tai talouskouluttajana on tältä keväältä peruttu. Idea lisätyn todellisuuden hyödyntämisestä kirjailijan työssä on sen sijaan elänyt pitkään, ja aiemmin olen jo muutaman ihmisen kanssa keskustellut aiheesta ja alustavasti ideoinut, mitä se voisi tarkoittaa. Nyt yritykseni saaman rahoituksen myötä on mahdollista selvittää, millaisia mahdollisuuksia lisätty todellisuus tarjoaa kirjan elämään herättämiseen ja millaisia täydennyksiä lukijat toivovat. Luvassa on siis Suurmestari-dekkarini täydennykseksi erilaisia älypuhelimella saavutettavia kokeiluekstroja, kuten piirroksia, valokuvia, pohjapiirroksia, karttoja, näyteltyjä kohtauksia, kirjan henkilöihin ja tapahtumiin liittyviä taustatietoja sekä editointivaiheessa kirjasta pois jätettyjä ”deleted scene” -osioita. Itsekin odotan selvityksen tuloksia innolla!

Lisää teemasta lähiaikoina – muun muassa kyselyn muodossa utelu, millaista lisättyä sisältöä lukijakunta odottaa tai toivoo.

Uskon, että tämän projektin tuloksista on hyötyä itseni lisäksi myös muille taiteilijoille, sillä lisätyn todellisuuden hyödyntäminen taiteessa on uusi ja vähän kokeiltu asia.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *