Klikkiotsikko: lahtaripuiston puut lahdataan – katso video!

Videolinkkini tämäniltaisesta valtuuston kokouksesta alkaa kohdasta, jossa esitän vaihtoehtoisen menettelytavan sen jälkeen, kun valtuuston puheenjohtaja oli linjannut, että Teatteripuiston puiden kohtaloa koskevaan valtuustokysymykseen vastaamisessa on vain kaksi vaihtoehtoa: tilapäisen valiokunnan perustaminen puistoasiaa ratkomaan tai kysymykseen annetun puolivillaisen vastauksen hyväksyminen. Oli kuitenkin myös kolmas vaihtoehto, valtuustokysymyksen palauttaminen uudelleenvalmisteluun, jota videolla esitetyssä kohdassa perustelen.

Palautusesitys tehtiin ja sitä kannatettiin, minkä jälkeen lopuksi kaupunginjuristi totesi, että myös tulkinta uudelleenvalmisteluun palauttamisesta on mahdollinen (hallintosäännön 116 §:n tilapäisen valiokunnan perustamista koskeva lause on tulkinnanvarainen). Hän kuitenkin totesi olevansa itse taipuvainen ajattelemaan, että uudelleenvalmisteluun palauttaminen ei ole mahdollista.

Teknisesti ottaen kaupunginjuristin mielipiteestä tuli siis tässä valtuustoa sitova kanta, eli juristi otti itselleen päätösvaltaa valtuustolta – jos kerran molemmat tulkinnat olivat juridisesti mahdollisia, niin demokratian kannalta olisi ollut parasta, että valtuusto olisi itse päättänyt, kumpi tulkinta otetaan käyttöön.

Siispä äänestettiin tilapäisestä valiokunnasta, ja esitys hävisi 38–15 (4 tyhjää). Toki kaupunkirakennelautakunta voi oma-aloitteisesti ottaa puistoasian vielä käsiteltäväkseen, ja siten terveiden ja hoidettavissa olevien puiden säilyttämiselle on toivoa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *