Käykää ostamassa paakkelssia – Lilius on eronnut!

Oikein hyvää ja ja ajatuksia herättävää Liliuksen päivää – tai sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää. Olen juhlistanut tätä päivää nyt 12 vuotta – tällä kertaa pohjoiskarjalaisittain punamustalla teemalla. Paakkelssin toteutus oli gootin keittokirjasta ”paista, kunnes pinnalla on kaunis väri” (hyviä ovat), ja juotavana aatteen väristä kuohuvaa, mikä sopinee shamppanjasosialistille.

Tämä päivä on monella tavoin minulle merkityksellinen varsinkin nyt, mutta sallittakoon, että ensin kerron päivän taustan. Tänä päivänä 12 vuotta sitten Mikael Lilius joutui eroamaan Fortumin toimitusjohtajan paikalta (siirtyi eläkeputkeen näennäisen oma-aloitteisesti, mutta sangen vastentahtoisesti). Näin tapahtui, koska hänen saamistaan suhteettoman suurista ”johtoa kannustavista” optioista nousi kansan keskuudessa sellainen kohu ja raivo, että suurimman omistajan, eli Suomen valtion, luottamus toimitusjohtajaan oheni langanlaihaksi yhdessä yössä. Aiemmin omistajaohjauksesta vastanneet ministerit ja viranhaltijat olivat vakuuttaneet, etteivät puutu Fortumin optio-ohjelmaan – mutta lopulta heidänkin oli pakko kuunnella kansaa.

Tämä olkoon esimerkki siitä, kuinka kansalaismielipiteellä voidaan muuttaa maailmaa. Ahneus on mahdollista saada kuriin! Siispä juhlikaa tänään hyvillä mielin. Muutos on mahdollinen ja se lähtee meistä itsestämme!

Otsikon lainaus on mukaelma venäläisvallan aikaisesta tarinasta, jossa äiti kuultuaan Bobrikovin murhasta huutaa pihalla leikkiville lapsilleen: ”Käykää ostamassa paakkelssia, Bobrikov on kuollut!”
IMG_1368
On käsittämätöntä, kuinka jonkun johtajan työpanos saatetaan arvostaa yli sata kertaa arvokkaammaksi kuin hänen suorittavaa työtä tekevän alaisensa. Samalla tavalla on käsittämätöntä, kuinka omistamisesta aiheutuvia tuloja (pääomatuloja) verotetaan vähemmän kuin normaalista työstä saatavia anisotuloja. Erittäin käsittämätöntä on se, että erityisen varakkaille pääomatulojen saajille on olemassa jos jonkinlaista porsaanreikää, joiden myötä verojen maksu muuttuu joko erittäin vähäiseksi tai jopa vapaaehtoiseksi. Olen kiitollinen aiemmalle hyvinvointivaltiolle, joka kannatteli minua, antoi mahdollisuuden kouluttautua ja luokkanousun. Valitettavasti nykyinen ”hyvinvointiyhteiskunta” on pitkän ja johdonmukaisen oikeistolaisen talouspolitiikan myötä henkitoreisiin piesty valju varjo aiemmasta hyvinvointivaltiosta. Vaikka oikeistolainen veropolitiikka hyödyttää minua nykyään, en silti sitä kannata. Kannatan suurituloisia suosivien verolakien porsaanreikien tukkimista ja pääomaverotuksen yhdistämistä ansiotuloverotukseen siten, että tulojen yhdistelmää verotettaisiin progressiivisesti. Haluan hyvinvointivaltion uudelleensyntymää!

Shamppanjasosialistin soittolistalla Liliuksen päivänä on luonnollisesti punaista shamppanjaa!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *