Joensuun tasapelimestari

Viikonloppuna pelattiin Joensuun Shakkikerhon mestaruusturnauksen finaali. Kaikilla edellisillä osallistumiskerroillani olen sijoittunut neljänneksi, mutta tällä kertaa voitin turnauksen kerhon historian ensimmäisenä naisena. Linkin takaa aukeaa Karjalaisen uutinen aiheesta.

Turnauksen viimeiselle kierrokselle lähdettiin tilanteesta, jossa johdin turnausta kolmella pisteellä. Seuraavana tulevilla Marko Jönhedellä ja Risto Niemelällä oli 2,5 pistettä ja Heikki Arpilla ja Petro Suvannolla 1,5 pistettä. Koska Arppi voitti Niemelän, minulle riitti mestaruuteen tasapeli Jönhedeä vastaan. Vastaavanlainen tilanne oli 1910 maailmanmestaruusottelussa, jossa vastakkain olivat Carl Schlechter ja Emmanuel Lasker. Ennen viimeistä peliä Schlechter johti turnausta 5–4. Schlechter tunnettiin lisänimellä ”tasapelisuurmestari”, koska hänellä oli taipumus pelata tasapelejä. Schlechterillä oli voitto käsissään, mutta hän mokasi. Myöhemmin hän olisi vielä voinut ”pakottaa” tasapelin, mutta hän ei tehnyt niin (myöhemmin on spekuloitu, miksi – yhtenä vaihtoehtona on esitetty, ettei hän halunnut voittaa maailmanmestaruutta tasapelillä). Näin ollen Schlechter hävisi, ja tasapisteissä titteli jäi hallitsevalle maailmanmestarille.

Ilmeisesti menettelin toisin, koska Karjalaisessakin kirjoitetaan: ”Päätöskierroksella Dannenberg pakotti Marko Jönheden tasapeliin…” Peli oli viihdyttävä ja pelattiin loppuun asti, vaikka ehdotinkin tasapeliä Arpin ja Niemelän pelin ollessa selvä. Koska tiesin tasapelin riittävän turnausvoittoon, en ryhtynyt yrittämään liikoja, toisin kuin vastustajani, joka olisi tarvinnut voiton. Luultavasti ainakin tässä suhteessa noudatan edesmenneen valmentajani ja shakkiammattilaisen Aarne Hermlinin neuvoa: jos tasapeli riittää, kannattaa mieluummin ottaa varma tasapeli kuin tavoitella epävarmaa voittoa. Jotain ehkä kertoo se, että koko turnauksen yhteensä neljästä tasapelistä olin osallisena kolmessa.

Kerhomestaruus ei ollut ensimmäiseni. Edellinen kuitenkin on toisen shakkikerhon riveistä ja muistaakseni viime vuosituhannelta.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *