Hylätyt tilat ja autiot pihat?

Tämä huoli on noussut esille viime aikoina kierrellessäni ainakin Valtimolla, Nurmeksessa,, Juuassa, Tuupovaarassa, Kiihtelysvaarassa, Heinävaarassa, Tuusniemellä ja Varkaudessa. On koettu, että varsinkin keskustajohtoinen Sipilän hallitus on ollut ajamassa maaseutua alas. On tarvetta vasemmistolaiselle maaseutupolitiikalle, jonka tavoite on pitää koko Suomi asuttuna ja antaa ihmisille aito mahdollisuus valita asuinpaikkansa.

Tarvitaan työtä!

Oikeistohallitusten keskittämiskiima Etelä-Suomeen on lopetettava ja suuntaus käännettävä. Julkisen sektorin työpaikkojen hajasijoittaminen maakuntiin on suuri mahdollisuus, kuten myös etätyökulttuurin vahvistaminen: on ihan sama, työskenteleekö ohjelmoija Valtimolla tai Tuusniemellä, kunhan on datayhteydet kunnossa – valitettavasti nykyinen työkulttuuri vahvasti edellyttää hänen työskentelevän kello 8-16 espoolaisessa avokonttorissa. Perustulo mahdollistaa yrittäjyyden, mikä toisi uudenlaista pöhinää maaseudulle. Meillä on puhdas, kaunis ja karu luonto, mitkä ovat matkailuvaltteja ympäri maailman. Ekologisesti kestävä matkailuyrittäjyys on tulevaisuuden elinkeino.

Maanviljelijä on tulevaisuuden ilmastosankari!

Ilmastonmuutosta pidetään maaseudun mörkönä – oletetaan, että sen torjunta lakkauttaisi syrjäseuduilla välttämättömän yksityisautoilun ja maanviljelyksen. Vasemmistolaisittain maaseutu on pikemminkin mahdollisuus kuin uhka ilmastonmuutoksenvastaisessa taistelussa. Valtio voisi uuden sähköauton tukemisen lisäksi tukea samalla summalla (2000 €) vanhojen polttomoottoriautojen muuntamista biokaasulla käyviksi. Tuolla summalla muuntamisen saa tehtyä, ja paikallisilla korjaamoyrittäjillä on osaamista tämän tekemiseen. On ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta järkevämpää olla vaihtamatta uuteen autoon tai mihinkään muuhun tavaraan usein, sillä uusien tavaroiden valmistamisen ilmastorasitukset ovat usein suuremmat kuin vanhan tavaran järkevä loppuunkäyttäminen. Lisäksi valtion on syytä perustaa biokaasun tankkauspisteitä ympäri maaseutualueiden. Polttoainetta näille tankkauspisteille tuottaisivat maanviljelijät, jotka ovat ottaneet käyttöönsä metaanireaktorit, joilla tallin sivutuotteista saataisiin biokaasua sekä ensiluokkaista lannoitetta pellolle. Näillä lannoitteilla peltojen multavuus lisääntyisi, mikä sitoisi ilmakehästä hiiltä. Yleisesti maalattu kuva siitä, että maanviljelijä olisi vasemmistolaisesti ajateltuna ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun konna, ei voisi olla enempää väärin!

Puhdas ruoka ja huoltovarmuus!

Puhdas ruoka tulee tulevaisuudessa merkitsemään enemmän ja enemmän, joten olisi hölmöläisen hommaa ajaa maaseutua alas. Lisäksi huoltovarmuuden vuoksi tarvitsemme ruoantuotannon omavaraisuutta. Kriisin sattuessa ei ole varmaa, että saisimme ostettua ulkomailta tarvitsemamme peruselintarvikkeet.

Varkaudesta terveisiä

Lupasin laittaa eteenpäin idean vähäpäästöisen energiantuotannon lisäämisestä: ydinvoimalat laskevat lauhdevettä mereen. Tämä lauhdevesi on lämmintä, talvisin laskukohdassa on suuri höyryävä avovesialue muuten jäätyneessä meressä. Tämä on energiantuhlausta. Lämpöpumpuilla (lämmönvaihtimilla) tästä on mahdollista kerätä lämpöenergiaa talteen ja käyttää sitä asuinrakennusten ja teollisuuskiinteistöjen lämmittämiseen. Miksi näin ei tehdä?!

Joensuussa vastaava projekti on ottaa talteen jätevedestä lämpöä. Jätevedestä lämmönotto onnistuisi muissakin kaupungeissa – lämpöpumput puhdistetun jädeveden purkupuolelle ja sillä selvä. Tämä olisi taloudellinen tapa tuottaa lämpöä ja samalla pienentää hiilijalanjälkeämme suuressa mittakaavassa.

#eroonmaantavasta
#tasa_arvonvallankumous

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *