Elämme vaarallisia aikoja: data-analyysi koronasta, 8.8.2020 Suomen tilanne.

Klikkiotsikko: mikäli meno jatkuu samanlaisena kuin nyt, niin ennusteen mukaan kahden viikon päästä uusia tartuntoja havaitaan yli 300 päivässä.

Kuinka kuvaa luetaan:

  • Päivä 177 on 8.8.2020. Sen jälkeen alkaa ennuste.
  • Vihreä käyrä on 7 päivän liukuva keskiarvo.
  • Punainen käyrä on 14 päivän liukuva keskiarvo.

Liukuvia keskiarvoja hyödyntäen on mahdollista arvioida tilastollisesta datasta, onko trendi merkittävästi muuttumassa. Jos lyhyemmän liukuvan keskiarvon kuvaaja on pidemmän yläpuolella, trendi on nouseva, ja laskevassa trendissä päinvastoin. Syy siihen, miksi analyysissä käytetään juuri 14 ja 7 päivän liukuvia keskiarvoja, on se, että silloin tarkastelujaksolle osuu aina yhtä monta viikonloppua eikä tarkastelujakson pituus suhteessa ihmisten viikkorytmiin siis aiheuta vääristymää.

Koronan toisesta tulemisesta nähdään liukuvien keskiarvojen perusteella, että käänne tapahtui 1-2 viikkoa sitten, minkä jälkeen on alkanut eksponentiaalinen havaittujen tartuntatapausten kasvu.

Ennuste pohjautuu siihen, että rajoitukset ja ihmisten käytös jatkuvat samanlaisina tästä eteenpäin, eli tapausten määrän muutos noudattaa samaa kaavaa kuin tähän asti siitä hetkestä kun trendi muuttui. Mikäli näin käy, kahden viikon päästä päivittäisiä tartuntoja havaitaan yli 300. Kannattaa tosin huomata, että todellisuudessa ihmisten käytös tulee muuttumaan: erityisesti ulkomaanmatkailu vähenee lomien loppumisen myötä, jolloin myös ulkomailta tulevien tartuntojen määrä vähenee – suuri osa nyt havaituista uusista tartunnoista on jäljitetty esimerkiksi Ruotsin tai Balkanin matkailun tuliaisiin. Silti tilanne on edelleen huolestuttava.

Koska tilanne on huolestuttava, kannattaa ottaa käyttöön kohdennettuja rajoitustoimia jo ennen kuin kriisi on ryöstäytymässä käsistä, jolloin tarvittaisiin erittäin järeitä rajoitustoimia ja yhteiskunnan käytännössä uutta sulkemista. Mielestäni aiheellisia kohdennettuja rajoituksia olisivat:

  • Suurten yleisötilaisuuksien kieltäminen
  • Yökerhojen aukioloaikojen rajoittaminen
  • Vapaa-ajan ulkomaanmatkailun rajoittaminen (”rajat kiinni” niihin maihin, joista näitä tuliaisia on tuotu)
  • Ihmisiä pitää myös muistuttaa siitä, että vaara ei ole ohi ja koronariski on nyt merkittävästi kasvanut. Ei kannata tuudittautua turvallisuudentunteeseen vaan suhtautua samalla asiaankuuluvalla varovaisuudella kuin keväällä kriisin iskiessä.
  • Koska eri alueilla on eri tilanteet, alueellisesti toimien kohdentaminen on järkevää. Esimerkiksi maskien käyttöönotolle ei tällä hetkellä ole tarvetta Itä-Suomessa, mutta Etelä- ja Länsi-Suomessa tilanne lienee toinen.

Julkisesti annettakoon asianmukainen kunnia ja kiitokset hänelle, joka ne ansaitsee: datan analysoinnin ja ennusteen on tehnyt 14-vuotias lapseni Leo Dannenberg. Koronakevät tuhosi lapseltani TET-harjoittelun, joten olen kesän aikana perehdyttänyt häntä tieteellisen laskennan saloihin. Sen verran lapseni on perehtyneisyyttä ja syvää ymmärrystä teemaan hankkinut, että koronaennusteen laatimisessa osoittautui, että alan ammattilainen (eli allekirjoittanut) myönsi hetken kynällä ja paperilla laskettuaan, että Leon koodin laskentatapa olikin oikein ja oma ajatukseni virheellinen. Nuorissa on tulevaisuus. 🙂

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *