Ei höylä vaan kunnon kirves

Oheinen mielipidekirjoitukseni on julkaistu Karjalan Heilissä 18.3.2015 (linkki näköislehteen).

Julkisen talouden tämänhetkinen tilanne edellyttää kipeitäkin talousratkaisuja. Näin vaalien alla monet lupaavat kymmenen hyvää ja yksitoista kaunista, mutta pitävät leikkauslistansa visusti piilossa. Oikeiston leikkauskohteista sentään on vähitellen alkanut tihkua tietoja julkisuuteen: karsitaan niiltä, joilla muutenkin menee huonosti.

Esitän teille oman kolmen kohdan leikkauslistani, jonka toteuttamiseen ei käytetä juustohöylää, vaan vanhaa kunnon halkaisukirvestä.

15 miljardia euroa veronkierrosta. Sen verran Suomessa jätetään joka vuosi veroja maksamatta verolakien porsaanreikiä hyödyntämällä sekä suoranaisilla laittomuuksilla. Veronkierto on julkisten varojen varastamista. Tämä tarkoittaa, että veronkiertäjät varastavat vuosittain 3000 euroa sinulta, minulta ja meiltä jokaiselta.

2 miljardia euroa osaoptimoinnista. Julkisen sektorin taloutta ja toimintaa tulee käsitellä kokonaisuutena eikä osasina, joista jokainen optimoi omaa tulostaan siten, että kokonaisuus kärsii. Esimerkiksi kaikenlainen ennaltaehkäisy (mm. ennakoiva lapsi- ja perhetyö Imatran mallin mukaan) on paljon taloudellisempaa kuin korjaavat toimet.

Miljardi euroa rakenteellisesta korruptiosta. Esimerkiksi julkisten hankintojen tarjouskilpailut toteutetaan Suomessa usein siten, että voittaja on käytännössä päätetty jo etukäteen. Kun ainoa ehdot täyttävä tarjous vielä laaditaan sopivasti yläkanttiin, lopputuloksena on suora tulonsiirto veronmaksajien lompakoista päättäjien kavereiden yrityksille. Hankintapäätösten avoimuutta on lisättävä ja valvontaa parannettava, jotta tällainen menettely saataisiin estettyä.

Toteuttamalla kaikki nämä säästöt julkisen sektorin palvelutaso säilyy samana, mutta taloutta on sopeutettu 18 miljardia euroa vuosittain. Puheet kestävyysvajeesta ja valtion velkaantumisesta voidaan unohtaa, ja palvelujakin on varaa parantaa. Näin jälleenrakennetaan hyvinvointivaltio, ja kaikki voittavat. Paitsi tietysti ne, jotka nykyään jättävät veronsa maksamatta.

Alia Dannenberg
FT, kauppatieteiden tutkija
kansanedustajaehdokas (vas)
Joensuu

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *