Asiattomia vastauksia myös Joensuun valtuustossa

Oheinen kirjoitukseni julkaistiin Karjalaisen mielipidepalstalle 7.5.2016.

Merja Mäkisalo-Ropponen ilmaisee Karjalaisessa 4.5.2016 aiheellisesti huolensa ministerien hitaasta ja epäasiallisesta vastaamisesta kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin. Itsekin hän on joutunut jopa lähettämään jonkin huonosti vastatun kysymyksen takaisin uudelleen vastattavaksi.

Huvittavaksi Mäkisalo-Ropposen huolen tekee se, että Joensuun kuntapolitiikassa tilanne on täsmälleen sama. Kaupunginvaltuusto on delegoinut suuren osan vallastaan muille toimielimille, jolloin tuloksena on esittelijöiden ja viranhaltijoiden vallan kasvu demokraattisen päätöksenteon kustannuksella. Suunnilleen ainoa jäljellä oleva keino, jolla yksittäinen kaupunginvaltuutettu voi yrittää vaikuttaa asioihin, on valtuustoaloite. Tämän vuoksi huomattava osa valtuuston kokousten pykälistä onkin viime aikoina koskenut valtuustoaloitteiden käsittelyä. Viranhaltijoiden ja toimielimien on lain mukaan huolehdittava, että kaikkiin valtuustoaloitteisiin annetaan asianmukainen vastaus.

Valitettavasti tämä ei todellakaan toteudu Mäkisalo-Ropposen itse johtamassa Joensuun kaupunginvaltuustossa. Asiattomat ja puutteelliset vastaukset valtuustoaloitteisiin ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus, ja pahimmillaan ne ovat olleet tulkittavissa jopa valtuuston halventamiseksi. Itsekin olen kerran ollut äänestämässä valtuustoaloitteen palauttamisesta uudelleen vastattavaksi.

Kun vertaa tätä kohtelua Mäkisalo-Ropposen kansanedustajana ilmaisemaan huoleen, ei voi kuin ihmetellä, miksi hänen mielestään säännöt ovat kahdella samanlaisella foorumilla erilaiset. Mieleen tuleva sana on kaksoisstandardi.

Alia Dannenberg
filosofian tohtori,
ensimmäinen varavaltuutettu (vas.)
Joensuu

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *