Alia puoluehallitukseen?

Pohjois-Karjalan puoluekokousedustajat esittävät kesäkuun alussa pidettävässä puoluekokouksessa minua valittavaksi Vasemmistoliiton puoluehallitukseen (tiedote). Olen kiitollinen tuenosoituksesta!

Miksi juuri Alia olisi hyvä valinta puoluehallitukseen? Viralliseen esittelyyni valitsin motoksi ”Toinen nimeni on oikeudenmukaisuus”, ja itse asiassa se pitää kirjaimellisesti paikkansa, koska toinen nimeni, Asha, tarkoittaa avestan kielellä sekä oikeudenmukaisuutta että totuutta. Olen huono valehtelemaan ja sievistelemään – minulle on luontevampaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja todellisilla olemuksilla, vaikka vanhan suomalaisen sananlaskun mukaan totuuden puhuja ei löydäkään yösijaa. Haluan kertoa erityisesti talouspoliittisista asioista kansan kielellä, sillä mielestäni kansalla on oikeus tietää, missä mennään, ymmärtää asioiden todellinen tila ja tehdä siitä omat johtopäätöksensä. Tieto ja totuus eivät kuulu ainoastaan poliittiselle ja talouseliitille, vaan ovat kaikkien oikeuksia!

Uskon, että talousosaamiselleni on Vasemmistoliiton johdossa paljon käyttöä: minua ei pystytä huijaamaan piilottamalla alaviitteisiin, tilinpäätösasiakirjoihin tai sopimusjuristerian taakse asioita, joita vasemmiston ei haluta ymmärtävän. Osaan loogista päättelyä ja päässälaskua sen verran, että kykenen nopeasti hahmottamaan, mitä jokin sanamuoto oikeasti tarkoittaa, ja laskemaan sen seuraukset. Lisäksi kansantaloustieteen tutkimustyöni myötä ymmärrän, miten kansantalous toimii ja millaisia seurauksia tietyillä päätöksillä on erilaisille yksilöille niin Suomessa kuin muualla maailmassakin.

Minulle tärkeitä teemoja ovat:

 • Työn tuottaman lisäarvon jakamisperusteet. Kannatan, että osa lisäarvosta jaetaan kansalaispalkkana. Pitää tunnustaa tietyt tosiasiat: 1) Työtä ei mitenkään riitä kaikille. 2) Kaikki työ ei todellakaan ole arvokasta ja tarpeellista, vaan on paljon töitä, joiden tekeminen ei oikeasti hyödytä ihmiskuntaa vaan yksinomaan kuluttaa luonnonvaroja, ja joita tehdään vain ja ainoastaan palkan takia. 3) On ihmisiä, jotka haluavat tehdä paljon työtä ja ansaita paljon rahaa, ja toisia, jotka arvostavat vähemmän palkkaa ja enemmän vapaa-aikaa. 4) Moni (palkaton) vapaaehtoistyö on ihmiskunnalle tarpeellisempaa ja arvokkaampaa kuin suuri osa palkkatöistä. 5) Kaikissa taloussysteemeissä on aina vapaamatkustajia, myös nykyisessä (tämä tiedoksi niille, jotka ovat sitä mieltä, ettei kansalaispalkkaa voida hyväksyä, koska jotkut ryhtyvät silloin vapaamatkustajiksi).
 • Tasa-arvo. Yleinen ja yhtäläinen kaikki ihmiset käsittävä tasa-arvo. Tasa-arvokysymykset tulee vanhan sosialismin perinteen mukaisesti kyetä näkemään laajasti eikä pelkästään sukupuolten tasa-arvoon keskittyen. Esimerkiksi maailmankatsomus, tulot ja varallisuus, yhteiskuntaluokka (luokkaeroja on vielä monissa maissa – myös Suomessa), terveydentila, vammaisuus, ikä ja etninen tausta ovat oleellisia tasa-arvokysymyksiä. Tasa-arvo ei tarkoita sitä, että valinnanmahdollisuuksia pitäisi rajata, jotta saataisiin kaikkien oikeudet ja velvollisuudet yhtäläisiksi, vaan päinvastoin tarvitaan mahdollisuuksien laajentamista. Tasa-arvo on kaikkien yhteinen projekti, ja se on keskeinen asia oikeudenmukaista maailmaa rakennettaessa!
 • Ympäristö. Olen kukkahattuinen teknokraatti. ”Tulevaisuuden” ympäristö- ja energiateknologia on keksitty jo eilisen maailmassa, mutta sitä ei vielä ole otettu laajamittaisesti käyttöön, koska yksityinen sektori ei kvartaaliajattelussaan kykene näkemään edes niitä varmoja voittoja, joita nyt tehtävä satsaus tulevaisuuteen tuottaisi. Tulevaisuudessa energia tuotetaan pääsääntöisesti aurinkoenergiana eri muodoissaan, mutta säätövoimana käytetään fuusiovoimaa, joka on turvallista ja lähes saasteetonta toisin kuin nykyinen fissioydinvoima. Tarvitaan julkisen sektorin panostusta vähintään EU:n ja mieluiten koko maailman laajuisesti, jotta riittävät investoinnit ehditään tehdä ennen kuin maapallo muuttuu elinkelvottomaksi. Kuten sanottu, tarvittava teknologia on jo suurelta osin olemassa, mutta tarvitaan rohkeutta investoida siihen.
 • Rahapolitiikka. Nykyisin ympäri maailmaa harjoitettu löysä rahapolitiikka – erityisesti keskuspankkien holtiton rahan painaminen, joka piilotetaan kiertoilmauksen ”kvantitatiivinen helpottaminen” taakse – tarkoittaa kehitysmaiden köyhien tappamista nälkään ruoan hinnannousun myötä. Vasemmisto ei missään tapauksessa voi kannattaa setelipainoelvytystä, vaikka jotkut vasemmistossa toimivat helppoheikit ovatkin ottaneet sen lempilapsekseen. Rahan painamiseen perustuva elvytys hyödyttää vain ja ainoastaan harvoja hyvin rikkaita henkilöitä ja on siten äärimmäisen oikeistolainen näkemys. Vasemmistossa pitää osata nähdä oman laatikon ulkopuolelle ja olla solidaarisia maailman kaikkia vähäosaisia kohtaan. Emmehän voi olla tuomitsemassa heitä kuolemaan kannattamalla setelipainoelvytystä! Olen aiemmin kirjoittanut laajemman selonteon siitä, miksi keskuspankkielvytys tappaa köyhiä nälkään. Köyhän paras ystävä on keskuspankkiiri, joka onnistuu pitämään inflaation hyvin matalana, ja mikäli halutaan elvyttää, se on mahdollista toteuttaa myös rahapoliittisesti neutraaleilla tavoilla ilman setelipainokoneita. Tästä syystä esimerkiksi puoluekokouksessa käsiteltävästä Punavihreästä asiakirjasta tulisi poistaa viittaukset EKP:n setelipainoelvytykseen, ja tulenkin esittämään asiaa puoluekokouksessa.

Jos vasemmisto haluaa luoda Suomesta ja koko maailmasta oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen paikan, ensimmäinen päämäärä on ottaa haltuun talouspoliittinen keskustelu, jota oikeisto on perinteisesti hallinnut. Tähän Vasemmistoliiton johto tarvitsee ajantasaista talousosaamista ja rohkeutta sanoa asiat suoraan niin kuin ne ovat, ja näitä molempia minulta löytyy.

Vasemmistoliiton uusi puoluehallitus valitaan kesäkuussa puoluekokouksessa. Arvoisat puoluekokousedustajat, mikäli koette esittämäni teemat tärkeiksi, tiedätte ketä teidän kannattaa äänestää. Ja kaikki te muut, jos haluatte puoluehallitukseen vahvan talousosaajan ja totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolestapuhujan, ilmiantakaa tämä kirjoitus piirinne puoluekokousedustajille. Aito muutos lähtee systeemin sisältä, ja tässä on siihen hyvä tilaisuus!

2 Comments

 1. Aapo Tommila

  Moikka,

  ”Tulevaisuudessa energia tuotetaan pääsääntöisesti aurinkoenergiana eri muodoissaan, mutta säätövoimana käytetään fuusiovoimaa, joka on turvallista ja lähes saasteetonta toisin kuin nykyinen fissioydinvoima.”

  Fuusiovoiman kaupallistamiseen menee varmaankin vielä muutama vuosikymmen. Niin mikähän mahtaa olla kantasi fissiovoiman lisärakentamisen suhteen, jotta fossiiliset saataisiin korvattua jollakin?

  Ystävällisin terveisin
  Aapo

  Reply
  1. Alia (Post author)

   Hei,

   Kaupallisesti kannattava fuusiovoimala oltaisiin saatu aikaan tämän ydinvoimalafarssin hinnalla. En kannata fissioydinvoiman lisäämistä – fuusiota odotellessa panostaisin aavikolla tuotettuun aurinkosähköön, jota siirrettäisiin meille korkeatasajännitekaapeleilla, joiden hävikki on todella pieni verrattuna nykyisiin vaihtojännitekaapeleihin, joilla hukkaan menee noin 30 % / 1000 km (avainsana Desertec -projekti). Toisaalta taas aurinkopaneelien hyötysuhteet ovat jo kehittyneet niin hyviksi, että pikku hiljaa ne alkavat olla kannattava ratkaisu täällä pohjoisessakin.

   Reply

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *